Täysjyväleipä resepti

Täysjyväleipä
Suolaiset leivät

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Tässä leivässä on voimakkaasti makua. Viipaloi täysjyväleipä hieman jäähtyneenä. Tarjoa esimerkiksi levitteen ja mieluisten täytteiden kanssa. 

Ohje: Diana Zeilstra

Ainesosat

6 dl vettä
2 dl tattarihiutaleita
1 rkl psylliumia
1 rkl perunakuitujauhetta
0,5 dl aurinkokuivattua tomaattia
1 kananmuna
1 tl suolaa
1,5 rkl fariinisokeria
1 tl ksantaania
2 pussia kuivahiivaa
1 dl hirssijauhoja
2 dl kvinoajauhoja
2,5 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
Linkitetyt ruoka-aineet: vesi, tomaatti, kananmuna, ruokasuola, ruokosokeri, siirappi, ksantaanikumi, hirssi, kvinoa, kananmunan keltuainen, kananmunan valkuainen, ovalbumiini (muna), E1105 (muna), tattari, psylliumsiemen, peruna (juures), hiiva, E491, pellavansiemen

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
16
kpl

1. Sekoita huoneenlämpöisen veden joukkoon hiutaleet, psyllium, perunakuitu ja hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit. Anna seoksen turvota 20 minuuttia.

2. Lisää muna, suola ja sokeri. Sekoita keskenään ksantaani, kuivahiiva ja hirssijauho. Lisää seos taikinaan. Vatkaa taikinaa noin 5 minuuttia yleiskoneessa tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla.

3. Sekoita keskenään kvinoajauho ja jauhoseos. Lisää taikinan joukkoon.

4. Leivo taikinasta hyvin jauhotetulla pöydällä pyöreä, korkea leipä.

5. Anna kohota leivinpaperin päällä pellillä 35-40 minuuttia.

6. Tee halutessasi veteen kostutetulla veitsellä ristiviiltoja leipään.

7. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 40-45 minuuttia. Nosta leipä paistamisen jälkeen ritilälle jäähtymään.