
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Raikas sitruuna sopii erinomaisesti risoton mausteeksi. Kun risottoon tulevan kasvisliemen valmistaa itse, saa juuri omaan ruokavalioon sopivan liemen. Palsternakan tilalla voi käyttää esimerkiksi juuriselleriä, porkkanaa, lanttua tai näiden yhdistelmiä. Voit käyttää risottoon halutessasi myös 3 dl valkoviiniä: lisää se ensimmäisenä kuullotettuun riisiin. Tarjoile risotto sellaisenaan tai lisukkeena.
Ainesosat
Kasvisliemi: | |
1 l | vettä |
2 | valkosipulinkynttä |
1 | sipuli |
1 | palsternakka |
1 tl | suolaa |
3 | laakerinlehteä |
Risotto: | |
4,5 dl | risottoriisiä |
3 rkl | rypsiöljyä |
n. 8 dl | kasvislientä (ohje yllä) |
1 | sitruuna |
0,75 tl | mustapippuria |
1,5 dl | maidotonta maustamatonta "jugurttia" (esim. soijasta) |
Valmistusohje
1. Valmista kasvisliemi. Kiehauta vesi kattilassa.
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta palsternakka karkeaksi raasteeksi.
3. Lisää kiehuvaan veteen kasvikset, suola ja laakerinlehti. Anna kiehua 20 minuuttia. Siivilöi liemi.
4. Kuullota riisiä kattilassa öljyssä, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
5. Lisää riisiin 3 dl kasvislientä. Anna imeytyä. Lisää sitten kasvislientä 1 dl kerrallaan. Anna liemen imeytyä riisiin ja lisää sitten uutta. Keitä risottopakkauksen ohjeen mukainen aika.
6. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta keltainen kuori hienoksi raasteeksi. Purista mehu.
7. Sekoita valmiiseen risottoon sitruunan kuori ja mehu, pippuri ja "jugurtti". Tarjoa heti.