
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Sitruunakakku, joka tehdään tiikerikakuksi lisäämällä osaan taikinasta sitruuna-basilikasiirappia. Siirapin voi vaihtoehtoisesti myös valuttaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua tai sen voi jättää pieneen kannuun jokaisen itse lisättäväksi.
Ainesosat
Siirappi: | |
1 | sitruuna |
2 rkl | fariinisokeria |
4-5 rkl | sokeria |
1 tl | vanilliinisokeria |
n. 1 rkl | tuoretta basilikasilppua |
Kakku: | |
1 | sitruunan kuori raastettuna |
200 g | maidotonta margariinia |
2 dl | sokeria |
4 dl | täysjyväriisijauhoa |
1,5 dl | maissijauhoa |
0,75 dl | perunajauhoa |
2 tl | leivinjauhetta |
2 tl | vanilliinisokeria |
2,5 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
n. 0,5 dl | sitruuna-basilikasiirappia (voi jättää myös pois) |
Voiteluun: | maidotonta margariinia |
Jauhotukseen: | täysjyväriisijauhoa |
Koristeeksi: | tuoreita basilikan lehtiä |
Valmistusohje
1. Valmista siirappi. Pese sitruuna huolellisesti. Keitä kokonaista sitruunaa vedessä n. 20 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna sitruunan jäähtyä.
2. Leikkaa sitruuna puoliksi ja kaavi sitruunan hedelmäliha lusikalla pieneen kattilaan. Lisää sokerit, ja keitä seosta muutaman minuutin ajan, kunnes koostumus on siirappimaista.
3. Leikkaa muutama basilikan lehti ohuiksi suikaleiksi ja lisää sitruuna-sokeriseokseen. Älä keitä enää. Anna jäähtyä ja tarkista maku.
4. Valmista kakku. Raasta keitetyn sitruunan kuoren keltainen osa. Vältä valkoisen osan raastamista, koska se maistuu kitkerältä.
5. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
6. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita vaahdon joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja neste. Lisää viimeiseksi sitruunankuoriraaste.
7. Voit paistaa kakun sellaisenaan tai valmistaa tiikerikakun: Ota taikinasta kolmasosa erilliseen astiaan ja sekoita sitruuna-basilikasiirappi ”karkeasti” taikinan joukkoon.
8. Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
9. Lusikoi puolet alkuperäisessä astiassa olevasta ”perustaikinasta” vuoan pohjalle. Lisää vuokaan sitruuna-basilikasiirappia sisältävä taikina. Lusikoi perustaikinan loppuosa vuokaan ja tasoita pinta.
10. Paista 175-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä painamalla cocktailtikku kakun keskelle. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, jatka paistamista.
11. Jäähdytä. Kumoa kakku varovasti ja koristele haluamallasi tavalla.