
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Maukas gluteeniton ja vehnätön saaristolaisleipä. Maistuu ihanalta uunin jälkeen vielä vähän lämpimänä, mutta myös myöhemmin jäähtyneenä. Saat leivästä maidottoman, kun vaihdat piimän happamaan kasvipohjaiseen jugurttivalmisteeseen.
Ainesosat
2,5 dl | tattarijauhoja |
2 dl | gluteenittomia kaurahiutaleita |
4 rkl | perunajauhoja |
3 rkl | pellavansiemenrouhetta |
3 rkl | psylliumia |
2 tl | suolaa |
1 tl | ruokasoodaa |
1 tl | ksantaania |
4 dl | laktoositonta piimää |
1,5 dl | tummaa siirappia |
30 g | maidotonta margariinia |
Vuokaan: | maidotonta margariinia |
gluteeniton näkkileipä muruina | |
Valeluun: | |
0,3 dl | tummaa siirappia |
1 dl | vettä |
Valmistusohje
1. Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita kuivien aineiden joukkoon piimä, siirappi ja sulatettu rasva.
3. Voitele ja jauhota suorakaiteen mallinen leipävuoka (vetoisuus 1,5 litraa).
4. Kaada taikina vuokaan ja peitä hetkeksi liinalla.
5. Lusikoi tai valele pullasudilla siirappivettä leivän pintaan. Laita leipä uuniin ja paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia.
6. Ota leipä pois uunista. Valele pintaan lisää siirappivettä. Paista uunissa 30 minuuttia.
7. Ota leipä vielä kerran hetkeksi pois uunista. Valele siirappivedellä ja paista vielä 30 minuuttia. Leivän paistoaika on yhteensä noin 1 h 45 minuuttia.
8. Ota leipä pois uunista ja valele loppu siirappivesi leivälle. Anna jäähtyä vuoassa.