
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Saaristolaisleipä on parhaimmillaan paistoa seuraavana päivänä ja säilyy viileässä useita päiviä. Tarjoile esimerkiksi lohiviipaleiden ja punasipulisilpun kanssa. Ohjeella tulee kaksi leipää.
Ohje: Raisio
Ainesosat
1 l | laktoositonta piimää |
3 dl | ruismaltaita |
2 pussia | kuivahiivaa |
2,5 dl | tummaa siirappia |
2 tl | suolaa |
3 dl | vehnäleseitä |
5 dl | täysjyväruisjauhoa |
7 dl | vehnäjauhoja |
Vuokien voiteluun: | |
25 g | maidotonta margariinia |
Leipien voiteluun: | |
0,25 dl | tummaa siirappia |
3 rkl | vettä |
Valmistusohje
1. Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (+42 asteiseksi). Sekoita keskenään maltaat ja kuivahiiva. Lisää piimän joukkoon.
2. Lisää taikinaan siirappi ja suola. Sekoita. Anna tekeytyä 15 minuuttia.
3. Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimäseokseen pari desilitraa kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita tasaiseksi.
4. Kohota taikinaa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1 tunti. Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.
5. Voitele kaksi leipävuokaa (vetoisuus á 1 litra). Kaada taikina vuokiin. Kohota 30 minuuttia.
6. Paista leivät 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.
7. Kuumenna siirappi ja vesi mikroaaltouunissa pienessä kulhossa. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä.