Saaristolaisleipä resepti

Saaristolaisleipä
Suolaiset leivät

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Saaristolaisleipä on parhaimmillaan paistoa seuraavana päivänä ja säilyy viileässä useita päiviä. Tarjoile esimerkiksi lohiviipaleiden ja punasipulisilpun kanssa. Ohjeella tulee kaksi leipää.

Ohje: Raisio

Ainesosat

1 l laktoositonta piimää
3 dl ruismaltaita
2 pussia kuivahiivaa
2,5 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
3 dl vehnäleseitä
5 dl täysjyväruisjauhoa
7 dl vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun:  
25 g maidotonta margariinia
Leipien voiteluun:  
0,25 dl tummaa siirappia
3 rkl vettä
Linkitetyt ruoka-aineet: maitoproteiini, laktoositon-laktoosia tuotteessa alle 10mg /100g, ruis (vilja), siirappi, ruokasuola, vehnä (vilja), vehnätärkkelys jossa gluteenia yli 100mg/kg, vesi, hiiva, E491, rypsiöljy, palmuöljy, kookosöljy, E471, E472c, keinotekoinen aromi, E160a

Valmistusohje

Valmistusaika:
Melko pitkäkestoinen (yli 1h)
Annokset:
16
kpl

1. Lämmitä piimä reilusti kädenlämpöiseksi (+42 asteiseksi). Sekoita keskenään maltaat ja kuivahiiva. Lisää piimän joukkoon.

2. Lisää taikinaan siirappi ja suola. Sekoita. Anna tekeytyä 15 minuuttia.

3. Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimäseokseen pari desilitraa kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita tasaiseksi.

4. Kohota taikinaa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1 tunti. Sekoita kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.

5. Voitele kaksi leipävuokaa (vetoisuus á 1 litra). Kaada taikina vuokiin. Kohota 30 minuuttia.

6. Paista leivät 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti.

7. Kuumenna siirappi ja vesi mikroaaltouunissa pienessä kulhossa. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä.