Ruotsalainen joululeipä resepti

Ruotsalainen joululeipä
Suolaiset leivät

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Leivo herkullinen leipä joulupöytään. Tarjoa levitteen kanssa tai valmista viipaloidusta leivästä valmiita alkupaloja graavilohen ja tuoreen tillin kera. Ohjeella tulee kolme leipää.

Ainesosat

5 dl maidotonta margariinia
5 dl maidotonta "jugurttia" (esim. kaurasta)
100 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
3 dl siirappia
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl kaljamaltaita
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
2 dl tattarileseitä
3 dl ruisjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
Vuokien voitelu:  
3 rkl maidotonta margariinia
Leipien voitelu:  
0,25 dl siirappia
0,25 dl vettä
Pinnalle:  
0,5 dl auringonkukansiemeniä
Linkitetyt ruoka-aineet: hiiva, ruokasuola, siirappi, ruis (vilja), auringonkukka/siemenet, vehnä (vilja), vehnätärkkelys jossa gluteenia yli 100mg/kg, rypsiöljy, vesi, palmuöljy, kookosöljy, E471, E472c, keinotekoinen aromi, E160a, kaura (vilja), perunatärkkelys(jauho), rapsiöljy, peruna (juures), E341, E170, omenahappo, maitohappo, E101, gluteeniton kaura, tattari

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
24
kpl

1. Sulata rasva. Kuumenna rasva ja "jugurtti" kädenlämpöisiksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muut ainekset ja vaivaa taikina tasaiseksi.

2. Voitele kolme leipävuokaa. Jaa taikina vuokiin.
 
3. Kohota leivät liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
 
4. Voitele leipien pinta siirappivedellä. Koristele auringonkukansiemenillä.
 
5. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1 tunti. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä liinan alla.