Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Tässä Runebergin piirakassa maistuvat tutut Runebergin tortun maut: manteli ja vadelma. Kananmuna korvataan chiasiemen-vesiseoksella. Chiasiemenet geeliytyvät veden kanssa. Piirakka säilyy monta päivää mehevänä. Samalla siemenistä tulee miellyttävää purutuntumaa piirakkaan. Puolet piirakan korppujauhoista voi halutessaan korvata ruokavalioon sopivien piparkakkujen muruilla. Koristele piirakka haluamallasi tavalla vadelmahillolla ja tomusokeri-vesikuorrutteella.
Ainesosat
2 rkl | chiasiemeniä |
6 rkl | vettä |
200 g | maidotonta margariinia |
2 dl | sokeria |
2,5 dl | mantelijauhoa |
2 dl | gluteenittomia korppujauhoja |
1 dl | täysjyväriisijauhoa |
1 dl | perunajauhoa |
1 tl | psylliumia |
1,5 tl | leivinjauhetta |
1,5 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
Vuoan voitelu: | maidotonta margariinia |
Koristelu: | |
1-2 dl | vadelmahilloa |
1 dl | tomusokeria |
muutama tippa | vettä |
Valmistusohje
1. Murskaa chiasiemeniä hieman morttelissa tai tehosekoittimella. Sekoita lasissa siemenet ja vesi. Anna tekeytyä 10 minuuttia.
2. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita chia-vesiseos vaahtoon.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää taikinaan yhdessä nesteen kanssa. Taikina on melko tiivistä.
5. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija n. 28 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat. Kumoa taikina vuokaan. Painele käsin tasaiseksi.
6. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Jäähdytä.
7. Koristele jäähtynyt piirakka vadelmahillolla ja tomusokeri-vesiseoksella. Valmista tomusokeri-vesiseos sekoittamalla kulhossa tomusokeri ja pieni määrä vettä.