Rosmariinileipä resepti

Rosmariinileipä
Suolaiset leivät

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Sämpylät voi paistaa toisiinsa kiinni ja näin saa tarjolle näyttävän leivän. Jos kananmuna sopii ruokavalioon, voit voidella leivät myös sillä.

Ainesosat

50 g tuorehiivaa
5 dl vettä
2 rkl psylliumia
1 dl perunakuitujauhetta
1 tl suolaa
50 g maidotonta margariinia
10 dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta
Voiteluun: 2 rkl vettä + 1 rkl siirappia
Päälle: tuoreita rosmariinin oksia
Linkitetyt ruoka-aineet: hiiva, vesi, ruokasuola, siirappi, rosmariini, psylliumsiemen, peruna (juures), palmuöljy, kookosöljy, rypsiöljy, E471, E472c, E322/auringonkukkalesitiini, E330, E500/ruokasooda (leivinjauhe), keinotekoinen aromi, E160a, maissitärkkelys, riisijauho, perunatärkkelys(jauho), ruokosokeri, E412, E464, E401, E440, E101

Valmistusohje

Valmistusaika:
Melko pitkäkestoinen (yli 1h)
Annokset:
18
kpl

1. Murenna hiiva taikinakulhoon ja lisää sekaan neste. Sekoita. Lisää psyllium ja perunakuitu. Sekoita ja jätä turpoamaan 10 minuutiksi.

2. Sekoita joukkoon suola, rasva ja puolet jauhoseoksesta. Vaivaa koneella taikinaa voimakkaasti.

3. Lisää loput jauhot pienissä erissä, mutta säästä osa vielä leipomiseen. Taikinan pitäisi olla melko kiinteää, mutta ei kovaa, eikä sen pitäisi tarttua sormiin.

4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele pötköksi. Leikkaa pikkupullan kokoisia paloja (n. 9 kpl) ja pyörittele ne sileiksi palloiksi. Toimi samoin toisen pötkön kanssa.

5. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille kehän muotoon, lähelle toisiaan (bostonkakun malliin). Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan n. tunniksi.

6. Voitele leipä kevyesti siirappi-vesiseoksella (voi myös jättää voitelematta). Työnnä pintaan pieniä rosmariinin oksia.

7. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.

Vinkki: Jos paistat leivät erillisinä sämpylöinä, paista 250-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.