
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Sämpylät voi paistaa toisiinsa kiinni ja näin saa tarjolle näyttävän leivän. Jos kananmuna sopii ruokavalioon, voit voidella leivät myös sillä.
Ainesosat
50 g | tuorehiivaa |
5 dl | vettä |
2 rkl | psylliumia |
1 dl | perunakuitujauhetta |
1 tl | suolaa |
50 g | maidotonta margariinia |
10 dl | gluteenitonta hienoa jauhoseosta |
Voiteluun: | 2 rkl vettä + 1 rkl siirappia |
Päälle: | tuoreita rosmariinin oksia |
Valmistusohje
1. Murenna hiiva taikinakulhoon ja lisää sekaan neste. Sekoita. Lisää psyllium ja perunakuitu. Sekoita ja jätä turpoamaan 10 minuutiksi.
2. Sekoita joukkoon suola, rasva ja puolet jauhoseoksesta. Vaivaa koneella taikinaa voimakkaasti.
3. Lisää loput jauhot pienissä erissä, mutta säästä osa vielä leipomiseen. Taikinan pitäisi olla melko kiinteää, mutta ei kovaa, eikä sen pitäisi tarttua sormiin.
4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele pötköksi. Leikkaa pikkupullan kokoisia paloja (n. 9 kpl) ja pyörittele ne sileiksi palloiksi. Toimi samoin toisen pötkön kanssa.
5. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille kehän muotoon, lähelle toisiaan (bostonkakun malliin). Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan n. tunniksi.
6. Voitele leipä kevyesti siirappi-vesiseoksella (voi myös jättää voitelematta). Työnnä pintaan pieniä rosmariinin oksia.
7. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.