
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Riisijauhoista leivot pehmeät munkit. Nauti munkit tuoreeltaan. Jos munkkeja jää yli, pakasta ne sokeroimattomina ja sokeroi heti pakastimesta ottamisen jälkeen.
Ainesosat
5 dl | vettä |
2 pussia | kuivahiivaa |
1 rkl | psylliumia |
2 dl | sokeria |
2 tl | suolaa |
1 rkl | kardemummaa |
100 g | maidotonta margariinia |
1 dl | karkeaa riisijauhoa |
10,5 dl | hienoa riisijauhoa |
Paistamiseen: | 1 l rypsiöljyä |
Päälle: | sokeria |
Valmistusohje
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota 10 min.
2. Lisää sokeri, suola, kardemumma, pehmeä margariini ja noin puolet jauhoista. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa 3 minuuttia.
3. Lisää loput jauhot ja vatkaa vielä 3 minuuttia. Käytä jauhoja sen verran, ettei taikina tartu käsiin, mutta on kuitenkin pehmeää.
4. Pyörittele taikinasta kädessäsi pieni pallo. Paina etusormet keskeltä läpi ja pyörittele varovasti pieni reikä keskelle ja laita kohoamaan leivinpaperin päälle liinan alle. Kohota puoli tuntia.
5. Laita öljy kuumenemaan. Pudota pieni pallo taikinaa kuumaan öljyyn. Öljy on sopivan lämmintä, kun pallo nousee nopeasti pintaan ja ruskistuu. Öljyn lämpötilan tulisi olla 170-180 astetta. Varaa lieden viereen kansi, jolla saat liekit tukahdutettua, jos rasva ylikuumenee. Paista munkit.
6. Nosta munkit talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Laita syvälle lautaselle sokeria ja pyöräytä kuumat munkit sokerissa.