
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Raparperista saa keitettyä maukasta mehua sellaisenaan. Kuvan mehuun lisättiin heti ennen keittämistä myös kardemummaa (1 tl) ja kanelia (0,5 tl) ja se on kuvassa laimentamatonta.
Voit halutessasi lisätä raparperin joukkoon kiehumaan myös jotain marjaa kuten mansikkaa.
Käytä siivilöinnistä jäävä kiinteä raparperiaines vaikka piirakkaan tai puuron mausteeksi.
Ainesosat
4 dl | vettä |
1,2 kg | raparperia |
3,5 dl | sokeria |
1 dl | tummaa siirappia |
Valmistusohje
1. Kuori raparperit ja leikkaa ne sentin viipaleiksi.
2. Kiehauta vesi (ja mahdolliset mausteet) kattilassa. Lisää raparperipalat veteen ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet.
3. Kaada raparperiseoksesta ensimmäinen osa siivilään, jonka alla on puhdas kattila. Anna nesteen valua astiaan. Painele sitten lastalla seosta siivilään, jotta loppu neste irtoaa. Ota kiinteä raparperiseos talteen ja leivo siitä vaikka raparperipiirakka. Suodata lopustakin keitetystä seoksesta mehu kattilaan. Halutessasi voit suodattaa mehun vielä uudelleen tiheämmän siivilän läpi.
(Vaihtoehtoisesti voit suodattaa keitetyn raparperiseoksen kertaalleen puhtaan ja märän sideharsokankaan läpi.)
4. Laita nestekattila liedelle ja lisää joukkoon sokeri ja siirappi. Kuumenna kiehuvaksi. Kerää reikäkauhalla pinnalle muodostunut vaahto pois. Mehutiivistettä tulee n. 8 dl.
5. Jos säilöt mehua pidemmäksi aikaa, täytä puhdas ja kuumennettu lasipullo kuumalla mehulla melko täyteen. Sulje pullo heti kuumalla kumitulpalla ja anna sen jäähtyä huoneenlämmössä.
6. Säilytä mehu kylmässä. Tarjoa n. yksi osa mehua, kolme osaa vettä. Laimenna maun mukaan.