
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Gluteeniton piirakkapohja, raparperitäyte ja marenkikuorrutus muodostavat herkullisen piirakan. Tarjoile arkisissa kahvihetkissä tai juhlapöydän päätähtenä. Jos manteli ei sovi ruokavalioosi, voit korvata sen kookoskuitujauhoilla.
Ohje: Raisio
Ainesosat
Täyte: | |
300 g | raparperia |
0,75 dl | sokeria |
0,5 dl | vettä |
2 rkl | sitruunamehua |
4 | keltuaista |
1,5-2 rkl | maissitärkkelystä |
20 g | maidotonta margariinia |
Pohja: | |
3 dl | gluteenitonta hienoa jauhoseosta |
1 dl | mantelijauhoa |
2 tl | leivinjauhetta |
150 g | maidotonta margariinia |
1,5 dl | sokeria |
1 | kananmuna |
0,5 dl | maidotonta "kermaa" (esim. mantelista) |
Vuoan voitelu: | |
1 rkl | maidotonta margariinia |
Marenki: | |
4 | valkuaista |
2 dl | sokeria |
Valmistusohje
1. Kuori ja pilko raparperit. Mittaa kattilaan sokeri, vesi, sitruunamehu ja raparperin palat. Keitä n. 5 minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
2. Sekoita jäähtyneeseen raparperiseokseen keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin) ja tärkkelys. Kiehauta seos ja anna saostua koko ajan sekoittaen noin minuutin ajan. Lisää joukkoon rasva. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
3. Valmista pohja. Yhdistä jauhoseos ja leivinjauhe.
4. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää joukkoon muna ja vatkaa hyvin.
5. Lisää joukkoon puolet jauhoseoksesta ja vatkaa hyvin.
6. Lisää joukkoon "kerma" ja loput jauhot.
7. Voitele pyöreä vuoka (halkaisija n. 28 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjalle.
8. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
9. Valmista marenki piirakan paistuessa. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
10. Ota piirakka uunista ja kuorruta marengilla. Jatka paistamista vielä n. 10 minuuttia.
Vinkki: Piirakka on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä.