
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Haudutettu punajuuriraaste tuo tähän piirakkaan täyteläisen maun. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen leikkaamista, jotta saat tasaisia paloja. Punajuuripiirakka maistuu esimerkiksi salaatin kanssa.
Ainesosat
Pohja: | |
1 dl | perunajauhoja |
2 dl | vehnäjauhoja |
0,5 dl | vehnälesettä |
1 tl | leivinjauhetta |
1 dl | kasvijuomaa (esim. kaurasta) |
1 dl | rypsiöljyä |
Täyte: | |
500 g | punajuuria |
0,5 dl | vettä |
100 g | sipulia |
1 | valkosipulinkynsi |
1 dl | maidotonta ruoka"kermaa" (esim. kaurasta) |
1,5 tl | omenaviinietikkaa |
0,5 tl | suolaa |
ripaus | mustapippuria |
Valmistusohje
1. Sekoita pohjan ainekset nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 28 cm) pohjalle ja laidoille.
2. Valmista täyte. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Siirrä raaste kattilaan ja lisää vähän vettä. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia kannen alla välillä sekoittaen. Punajuuriraaste luovuttaa kypsyessään nestettä, mutta lisää hieman vettä, mikäli nestettä haihtuu liikaa ja seos uhkaa kuivua.
3. Kuori ja silppua sipulit. Lisää ne punajuurten sekaan kattilaan. Kaada joukkoon "kerma". Keitä melko kovalla lämmöllä 5 minuuttia, jotta ylimääräinen neste haihtuu pois. Mausta viinietikalla, suolalla ja mustapippurilla.
4. Esipaista pohjaa 225-asteisen uunin alatasolla 5-8 minuuttia.
5. Lisää täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.