
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Kokeile punajuurilaatikkoa perinteisten joululaatikkojen rinnalle tai niiden sijaan. Punajuurilaatikko maistuu myös esimerkiksi liharuuan lisukkeena ympäri vuoden. Jos sinihomejuusto sopii ruokavalioosi, voit murustella sitä (n. 100 grammaa) laatikkomassan joukkoon ennen kypsennystä. Vähennä tällöin suolan määrää. Voit keittää sipulin ja punajuuren kanssa samassa kattilassa myös esimerkiksi yhden ison pilkotun omenan.
Laatikosta riittää osana joulupöydän muita tarjoiluja kymmenelle. Jos tarjoat laatikkoa arkiruuan lisukkeena, siitä riittää kuudelle.
Ainesosat
1 | sipuli |
700 g | punajuuria |
1 rkl | kuivattua timjamia |
1 tl | suolaa |
2 dl | maidotonta ruoka"kermaa" (esim. gluteenittomasta kaurasta) |
0,5 dl | gluteenittomia korppujauhoja |
25 g | maidotonta margariinia |
Vuoan voitelu: | maidotonta margariinia |
Valmistusohje
1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja pilko punajuuret.
2. Kumoa kasvispalat kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsiksi n. 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
3. Kaada keitinvesi pois. Soseuta sauvasekoittimella.
4. Sekoita soseeseen mausteet ja "kerma".
5. Voitele uunivuoka. Kumoa seos vuokaan. Ripottele pinnalle gluteenittomia korppujauhoja ja rasvasta vuoltuja nokareita.
6. Paista 200-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. Jos laatikon pinta tummuu paiston loppupuolella liikaa, peitä foliolla.