
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Pretzelit ovat saksalaisia klassikkoleivonnaisia, joita myydään lähes jokaisessa leipomossa Saksassa. Niiden erikoisuutena on leivonnaisten upotus soodaveteen ennen uunissa paistamista. Soodakylpy tuo leivonnaisille väriä, makua ja rakennetta. Perinteiset pretzelit koristellaan suolahiutaleille, mutta suosittuja ovat myös kurpitsan- tai auringonkukansiemenet. Reseptikuvan pretzeleistä osa koristeltiin pellavansiemenillä ja osa jätettiin ilman koristeita.
Ainesosat
2,5 dl | hienoa riisijauhoa |
2,5 dl | maissitärkkelystä |
1 tl | psylliumia |
0,5 tl | ksantaania |
1 pussi | kuivahiivaa |
1 tl | suolaa |
1 tl | sokeria |
2 dl | vettä |
1,5 rkl | rypsiöljyä |
Soodavesi: | |
1 l | vettä |
3 rkl | ruokasoodaa |
Voitelu: | |
25 g | maidotonta margariinia |
Valmistusohje
1. Sekoita kulhossa kuivat aineet.
2. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen kuivat aineet ja rasva. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla 2 minuuttia.
3. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.
4. Pyöritä taikinasta tanko. Jaa tanko kahdeksaan osaa. Pyörittele osat ohuiksi pötköiksi ja kiepauta pretzelin muotoon. Nosta leivonnaiset leivinpaperilla vuoratulle pellille.
5. Kiehauta kattilassa litra vettä. Nosta kattila pois kuumalta levyltä. Lisää joukkoon ruokasooda. Seos kuohahtaa ja se kuuluu asiaan.
6. Upota reikäkauhalla yksi pretzel kerrallaan soodaveteen. Anna olla vedessä 30 sekuntia. Nosta takaisin leivinpaperilla vuoratulle pellille.
(7. Jos haluat koristella pretzeleitä, ripottele koristeet tässä vaiheessa.)
8. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
9. Voitele kypsät pretzelit sulatetulla rasvalla. Jos pretzeleissä on koristeita, tuputa rasvaa varoen pullasudilla. Tarjoa tuoreina.