Piparitäytepulla resepti

Piparitäytepulla
Makeat pullat ja muffinsit

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Täytepulla on saanut inspiraationsa italialaisesta maritozzi-leivonnaisesta. Leivonnaiselle on ominaista sitruunainen, ei kovin makea pulla, johon leikataan kolo täytteelle. Tämä piparitäytepulla sopii jouluisiin herkutteluhetkiin. Voit käyttää täytteeseen ruokavalioon sopivia pipareita tai piparimausteita. Pipareiksi voi valmistaa esimerkiksi Erimenusta siirappipiparit. Täytteessä käytetään maidotonta mascarponejuustovalmistetta, mutta voit käyttää siinä myös maidotonta tuorejuustovalmistetta. Tarkista käyttämäsi valmisteen ainesosat.

Ainesosat

Pullataikina:  
2,5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
4 rkl sokeria
0,5 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 sitruunan kuori raastettuna
3 dl hienoa riisijauhoa
3 dl tattarijauhoa
0,5 dl oliiviöljyä
Täyte:  
1 dl maidotonta vispi"kermaa" (esim. kookoksesta, tarkista ainesosat)
125 g maidotonta "mascarponejuustoa" (esim. kookoksesta, tarkista ainesosat)
1 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
0,5 dl (15 g) ruokavalioon sopivia pipareita muruina (tarkista ainesosat)
Koristelu:  
  tomusokeria
5 ruokavalioon sopivaa piparia
Linkitetyt ruoka-aineet: vesi, ruokosokeri, ruokasuola, sitruuna, oliiviöljy, kookos, kookosöljy, perunatärkkelys(jauho), hiiva, E491, psylliumsiemen, riisijauho, tattari, keinotekoinen aromi

Valmistusohje

Valmistusaika:
Melko pitkäkestoinen (yli 1h)
Annokset:
10
kpl

1. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi.

2. Sekoita nesteeseen hiiva, sokeri ja psyllium. Anna turvota 5 minuuttia.

3. Lisää taikinaan suola, sitruunankuoriraaste, riisijauhot ja 1 dl tattarijauhoa. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla 2 minuuttia.

4. Lisää taikinaan öljy ja loput jauhot. Vatkaa toiset 2 minuuttia. Valmiin taikinan kuuluu olla löysää, muttei valuvaa.

5. Nostele taikinasta 10 kekoa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Muotoile öljyllä kostutetuin käsin pyöreiksi.

6. Kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

8. Valmista täyte. Vatkaa "kerma" vaahdoksi. Vatkaa vaahdon joukkoon "mascarponejuusto", sokerit ja piparimuru.

9. Leikkaa pullasta kolmionmallinen pala pois. Älä leikkaa aivan pohjaan saakka, jotta pulla pysyy koossa.

10. Täytä kolo piparitäytteellä. Tasoita pinta esimerkiksi tasalaitaisella ruokailuveitsellä. Siivilöi valmiille pullille tomusokeria. Puolita piparit koristeeksi.