Piparitalo riisijauhoista resepti

Piparitalo riisijauhoista
Makeat piparit

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Piparitalo onnistuu myös riisijauhopohjaisesta piparitaikinasta. Talon osat kannattaa jättää melko paksuiksi, koska taikina on helposti hajoavaa. Koristele esimerkiksi tomusokeri-vesikuorrutuksella, ruokavalioon sopivalla sulatetulla suklaalla tai karkeilla.

Voit lisätä taikinaan kuivien aineiden joukkoon jouluisia mausteita (esim. 0,75 tl kanelia, 0,25 tl inkivääriä, 0,25 tl neilikkaa ja 0,25 tl pomeranssinkuorta), jos ne sopivat ruokavalioon.

Reseptikuvan piparitalon lisäksi taikinasta tulee n. 16 possu- ja sydänpiparia.

Ainesosat

Piparitaikina:  
100 g maidotonta margariinia
0,5 dl sokeria
0,5 dl siirappia
4 dl hienoja riisijauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
Koristelu: esim. tomusokeria ja vettä
Kokoaminen: n. 0,5 dl sokeria
Linkitetyt ruoka-aineet: ruokosokeri, siirappi, rypsiöljy, vesi, palmuöljy, kookosöljy, E471, E472c, ruokasuola, keinotekoinen aromi, E160a, riisijauho, E500/ruokasooda (leivinjauhe)

Valmistusohje

Valmistusaika:
Pitkäkestoinen (yli 2h)
Annokset:
1
kpl

1. Valmista taikina. Kiehauta rasva, sokeri ja siirappi kattilassa.

2. Sekoita erillisessä kulhossa riisijauhot ja ruokasooda. Lisää kuivat aineet vähitellen kattilaan koko ajan sekoittaen. Sekoita tasaiseksi.

3. Siirrä taikina toiseen kulhoon ja nosta jääkaappiin kovettumaan.

4. Kun taikina on kovettunut, ota pieni pala taikinaa kerrallaan leivottavaksi. Kaulitse taikinapala n. 3 mm ohueksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Kun taikina kaulitessa murtuu laidoista, tiivistä taikinaa käsin ja jatka sitten kaulitsemista.

5. Käytä pienen piparitalon kaavoja (korkeus n. 6 cm, valmiita kaavoja löytyy netistä tulostettavaksi). Leikkaa kaavojen mukaiset palat taikinasta.

6. Kaulitse taikinasta myös piparitalolle pohja. Ota lopusta taikinasta muotilla erilaisia pipareita (esim. possu ja sydän).

7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia, kunnes piparit saavat hieman väriä. Anna jäähtyä.

8. Koristele osat halutessasi.

9. Sulata pannulla sokeria koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Kasta piparitalon osat sulaan sokeriin ja kiinnitä alustaan ja toisiinsa piparitaloksi.