
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Voit käyttää näkkileipätaikinaan mausteeksi esimerkiksi kuivattuja yrttejä tai ripotella ennen paistoa pinnalle karkeaa merisuolaa. Jos siemenet eivät sovi ruokavalioosi, voit jättää ne taikinasta pois.
Ainesosat
2,5 dl | vettä |
1 rkl | psylliumia |
2 rkl | seesaminsiemeniä |
1 pussi | kuivahiivaa |
2 rkl | rypsiöljyä |
1 rkl | sokeria |
1 tl | suolaa |
2 dl | tattarihiutaleita |
2,5 dl | gluteenitonta karkeaa jauhoseosta |
Valmistusohje
1. Mittaa vesi, psyllium ja siemenet kulhoon. Anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää hiiva, öljy, sokeri, suola ja hiutaleet.
3. Lisää puolet jauhoseoksesta ja vaivaa taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Sekoita taikinaan loput jauhoista. Vaivaa taikina tasaiseksi.
4. Kohota kulhossa peitettynä tunnin ajan.
5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa tasaiseksi ja jaa taikina kahtia.
6. Kaulitse molemmat taikinaosat suoraan leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Leivän reunat saat sileäksi, kun taitat leivinpaperin reunan taikinan päälle niin, että taikina jää väliin. Kauli paperin päältä.
7. Jaa taikina taikinapyörällä pitkittäin neljään ja toiseen suuntaan viiteen osaan. Pistele haarukalla.
8. Laita tyhjä pelti hetkeksi 250-asteiseen uuniin. Nosta paperi leipineen kuumalle pellille. Paista uunin yläosassa n. 8 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.