
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Naanleipä on olennainen osa intialaista ruokakulttuuria. Nämä naanleivät paistetaan uunissa, mikä on nopeaa ja helppoa verrattuna pannulla paistamiseen. Käytä leipätaikinaan ruokavalioon sopivaa jugurttivalmistetta esimerkiksi kookoksesta, soijasta tai gluteenittomasta kaurasta. Voit käyttää myös kookoskerman kiinteää osaa. Jos maito sopii ruokavalioon, voit laittaa taikinaan maustamatonta maidosta tehtyä jugurttia.
Ainesosat
1,5 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
1 pussi | kuivahiivaa |
1 tl | psylliumia |
2 dl | hienoa riisijauhoa |
2 dl | täysjyväriisijauhoa |
3,5 dl | maissitärkkelystä |
2 tl | sokeria |
0,5 tl | suolaa |
4 rkl | oliiviöljyä |
2 dl | maidotonta maustamatonta "jugurttia" (esim. kookoksesta) |
Voiteluun ennen uunia: | oliiviöljyä |
Voiteluun paiston aikana ja jälkeen: | vettä |
Valmistusohje
1. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita nesteeseen hiiva ja psyllium. Anna tekeytyä 10 minuuttia.
2. Sekoita jauhot, tärkkelys, sokeri ja suola erillisessä kulhossa.
3. Lisää kuivat aineet nesteseokseen. Lisää myös öljy ja "jugurtti". Sekoita voimakkaasti käsin.
4. Jaa taikina 10 osaan. Nosta osat kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Painele paloista käsin soikeita leipäsiä. Voit öljytä kätesi tai kostuttaa niitä vedellä, jolloin kädet eivät jää kiinni taikinaan.
5. Voitele leivät öljyllä.
6. Kohota 30 minuuttia.
7. Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Voitele leivät vedellä paiston puolivälissä. Toista vedellä voitelu heti uunista ottamisen jälkeen. Voitelu ehkäisee leipien kuivumista.