Mustikkaleivos resepti

Mustikkaleivos
Makeat kakut

Ruokavalio

Maidoton
Laktoositon
Vähälaktoosinen
Soijaton
Munaton
Gluteeniton
Ei-vehnää-ohraa-ruista

Kontaminaatioriskit

Kääretorttulevystä saa helposti tehtyä kauniita leivoksia. Kääretorttulevyjen väliin levitetään marjaisaa vaahtoa. Valitse ruokavalioosi ja mieltymyksiisi sopivat marjat, hillo ja vispivalmiste. Voit täyttää leivonnaisen jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin se saa mehevöityä jääkaapissa. Kuorruta ja koristele tarjoilupäivänä.

Leivos on suunniteltu Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Ainesosat

Taikina:  
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl perunajauhoja
Kostutus:  
2 rkl vettä
Täyte:  
0,5 dl maidotonta vispi"kermaa"
1 tl vanilliinisokeria
2 dl mustikoita
0,5 dl vadelmahilloa
Päälle:  
1 dl maidotonta vispi"kermaa"
1 tl vanilliinisokeria
0,5 dl tomusokeria
pari tippaa sulaneiden pakastemustikoiden nestettä
  mustikoita tai pensasmustikoita
Linkitetyt ruoka-aineet: kananmuna, ruokosokeri, vesi, mustikka, vadelma, pektiini, kananmunan keltuainen, kananmunan valkuainen, ovalbumiini (muna), E1105 (muna), E450, E500/ruokasooda (leivinjauhe), E330, maissitärkkelys, perunatärkkelys(jauho), soijapapu, kookosöljy, rapsiöljy, maltodekstriini, auringonkukkaöljy, E473, E472b, sitruuna, merisuola, luontainen määrittelemätön aromiuute, keinotekoinen aromi

Valmistusohje

Valmistusaika:
Melko pitkäkestoinen (yli 1h)
Annokset:
9
kpl

1. Valmista taikina. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita erillisessä kulhossa leivinjauhe ja jauhot. Siivilöi vaahdon joukkoon kevyesti kaapimella sekoittaen.

3. Kumoa taikina leivinpaperoidulle pellille. Levitä tasaiseksi.

4. Paista 225-asteisessa uunissa 6-7 minuuttia.

5. Nosta pöydälle leivinpaperi ja ripottele paperille sokeria. Kumoa kypsä torttulevy leivinpaperille. Irrota uunissa ollut leivinpaperi varoen, mutta jätä se vielä torttulevyn päälle ehkäisemään levyn kuivumista. Leikkaa jäähtynyt levy kahteen yhtä suureen osaan.

6. Kostuta kakkulevyt vedellä.

7. Vatkaa täytteen "kerma" vaahdoksi. Mausta sokerilla ja sekoita mustikat joukkoon. Levitä kakkulevylle ohut kerros hilloa. Levitä hillon päälle mustikka"kerma". Nosta toinen levy päälle.

8. Vatkaa päälle tuleva "kerma" vaahdoksi. Mausta sokerilla. Levitä kakulle. Leikkaa reunat tasaisiksi. Leikkaa kakku yhdeksään osaan.

9. Sekoita tomusokeri ja mustikkaneste. Lusikoi seos pieneen muovipussiin. Leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota koristeluja leivosten pinnalle.

10. Koristele mustikoilla. Jos käytät metsämustikoita, lisää ne vasta juuri ennen tarjoilua. Pensasmustikat voit lisätä jo aiemmin, koska ne eivät päästä väriä.