
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Tässä munkkireseptissä käytetään vehnäjauhoa. Resepti on maidoton ja munaton. Jos perheessä on erilaisia ruokarajoitteita ja tarkoitus on paistaa munkkeja eri taikinoista, paista ruoka-allergisen munkit ensin. Paistorasvaan jää pieniä määriä taikinaa.
Voit halutessasi maustaa pinnalle tulevaa sokeria mieluisilla ja ruokavalioon sopivilla mausteilla kuten 0,5 tl kanelia, vanilliinisokeria tai piparkakkumaustetta.
Ainesosat
3 dl | vehnäjauhoja |
2 pussia | kuivahiivaa |
5 dl | vettä |
1 tl | suolaa |
1 rkl | kardemummaa |
2 dl | sokeria |
10-11 dl | vehnäjauhoa |
100 g | maidotonta margariinia |
Paistamiseen: | |
1 l | rypsiöljyä |
Pinnalle: | |
0,5 dl | sokeria |
Valmistusohje
1. Mittaa kulhoon osa jauhoista (3 dl) ja kuivahiiva. Sekoita.
2. Kuumenna neste n. 42-asteiseksi eli vähän kättä lämpimämmäksi. Kaada neste hiiva-jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
3. Mittaa seokseen mausteet ja sokeri.
4. Lisää taikinaan loput jauhot vähitellen. Vaivaa hyvin.
5. Sekoita joukkoon myös pehmeä/sulatettu rasva.
6. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa 30-45 minuuttia.
7. Leivo taikinasta pyöreitä pikkupullia. Jos valmistat munkkirinkilöitä, paina etusormet pikkupullan keskeltä läpi ja pyörittele varovasti reikä keskelle. Laita pullat leivinpaperille. Kohota pullia liinan alla 20 minuuttia.
8. Kuumenna öljy paksupohjaisessa teräskattilassa 170-180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun öljyyn pudotettu pieni taikinapallo nousee nopeasti pintaan ja ruskistuu.
9. Paista munkit muutama kerrallaan. Laske munkki reikäkauhalla varovasti öljyyn. Käännä munkki paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle.
10. Laita syvälle lautaselle sokeria ja pyöräytä kuumat munkit sokerissa.