
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Jos perheellä tai juhlien vierailla on ruokarajoitteita, valitse keksipohjan ainekseksi ruokavalioon sopivat keksit ja maidoton margariini. Vaalea osa valmistuu kookosmaidosta ja mansikasta. Tai vaihda mansikan tilalle vaikka mustikka. Ja päälle upea kiille. Anna hyytyä jääkaapissa joka vaiheen jälkeen. Tämän voi, ja se kannattaakin, valmistaa edellisinä päivänä.
Ainesosat
Pohja: | |
300 g | gluteenittomia kaurakeksejä |
90 g | maidotonta margariinia |
Sose: | |
500g | mansikoita |
0,5 dl | mansikkamehutiivistettä |
Täyte: | |
2 purkkia=800ml | kookosmaitoa (käytetään kiinteämmät puolikkaat) |
2 rkl | sokeria |
1 tl | vanilliinisokeria |
1 rkl | mansikkasosetta |
4 rkl | mansikkamehutiivistettä |
6 | liivatelehteä |
Kiille: | |
loput | mansikkasoseesta |
4 rkl | mansikkamehutiivistettä |
5 | liivatelehteä |
Koristelu: | |
kookoshiutaleita | |
mansikoita |
Valmistusohje
1. Pohja: Hienonna keksit tehosekoittimessa tai suljetussa pakastuspussissa esim. kaulinta apuna hyödyntäen. Sekoita keksimurujen sekaan pehmeä tai sulatettu margariini. Painele keksimassa irtopohjavuoan pohjalle, leivinpaperin päälle, ja laita jääkaappiin asettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.
2. Sose: Laita kattilaan mansikat ja 0,5 dl mehutiivistettä. Keittele mansikat kypsiksi. Kun ne ovat pehmenneet, soseuta sileäksi soseeksi.
3. Täyte: Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 5 minuutiksi.
4. Ota kahdesta kookosmaitopurkista kiinteämmät kookosmaidon puolikkaat erilliseen astiaan, vaahdota ne ja mausta sokerilla. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen mansikkasosetta. (Säästä loppuosa mansikkasoseesta kakun päälliseen.)
5. Kiehauta pieni tilkka mehutiivistettä pienessä kattilassa ja ota liedeltä. Ota liivatelehdet vedestä ja purista ylimääräiset vedet pois. Sekoita liivatelehdet heti kuuman mehun joukkoon. Varmista, että ne sulavat hyvin. Kaada liivatemehu ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan reippaasti sekoittaen. Kaada täyte välittömästi keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
6. Kiille: Parin tunnin jälkeen valmista kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään n. 5 minuutiksi.
7. Kuumenna pieni tilkka mehua kattilassa ja sekoita sitten sen joukkoon liivatelehdet. Varmista, että liivatteet liukenevat hyvin nesteeseen.
8. Kaada liivatemehu lopun mansikkasoseen sekaan ja sekoita. Kaada mansikkakiille ”juusto”kakun täytteen päälle ja nosta takaisin jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.