
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Makeat donitsit maistuvat niin vappuna kuin muissakin juhlahetkissä. Ole tarkkana uppopaistaessasi donitseja, ettei öljy kuumene liikaa. Pidä kattilan kansi lähellä, jotta voit tarvittaessa tukahduttaa rasvapalon. Koristele donitsit esimerkiksi nonparelleilla tai kuivatulla marjarouheella.
Ainesosat
Taikina: | |
2,5 dl | vettä |
0,75 rkl | psylliumia |
1 pussi | kuivahiivaa |
1,25 dl | sokeria |
0,25 tl | suolaa |
0,5 rkl | kardemummaa |
3,5 dl | gluteenitonta hienoa jauhoseosta |
1,5 dl | hienoa riisijauhoa |
75 g | maidotonta margariinia |
Uppopaistamiseen: | |
0,75 l | rypsiöljyä |
Kuorrutus: | |
100 g | maidotonta tummaa suklaata |
0,5 dl | kookoskermaa |
Valmistusohje
1. Lämmitä neste hieman yli kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon psyllium ja hiiva. Anna turvota 10 minuuttia.
2. Sekoita erillisessä kulhossa loput kuivat aineet. Lisää vesiseokseen. Sekoita viisi minuuttia yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
3. Lisää pehmeä rasva ja sekoita vielä hetki.
4. Pyörittele taikinasta 12 palloa. Tee peukaloilla pallojen keskelle reikä. Laita leivinpaperoidulle pellille. Kohota liinan alla 30 minuuttia.
5. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Voit kokeilla öljyn lämpötilaa pudottamalla kattilaan pienen taikinapalan. Jos öljy palan ympärillä alkaa heti kuplia ja pala ruskistuu, voit aloittaa donitsien paistamisen. Säätele lämpötilaa paiston aikana. Paista donitseja noin 1,5 minuuttia/puoli.
6. Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle lautaselle. Paperi imee ylimääräisen öljyn. Anna jäähtyä hetki.
7. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa ja kookoskerma vesihauteessa tai varoen mikrossa.
8. Laita kuorrutus syvään astiaan, esimerkiksi murokulhoon. Pyöräytä donitsit kuorrutteessa.