
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Herkullinen vuokaleipä maistuu tuoreeltaan levitteen kanssa. Paista leivät yhdessä isommassa tai kahdessa pienemmässä vuoassa. Käytä lempimysliäsi tai lisää halutessasi ruokavalioosi sopivia siemeniä tai rusinoita.
Resepti on muokattu vanhasta Keliakialiiton reseptistä.
Ainesosat
6 dl | vettä |
1 rkl | psylliumia |
3 rkl | pellavansiemeniä |
1,5 tl | suolaa |
2 dl | gluteenitonta mysliä |
1 pussi | kuivahiivaa |
n. 6,5 dl | gluteenitonta karkeaa jauhoseosta |
Voiteluun: | maidotonta margariinia |
Valmistusohje
1. Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen psyllium ja pellavansiemenet. Anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää suola ja mysli.
3. Yhdistä kuivahiiva ja jauhot keskenään. Sekoita seos taikinaan.
4. Voitele iso leipävuoka (tilavuus 1,5 litraa) tai kaksi pientä leipävuokaa. Voit myös vuorata vuoan tai vuoat leivinpaperilla.
5. Kohota lämpimässä paikassa 20 minuuttia.
6. Voitele leivän pinta vedellä.
7. Paista 175-asteisessa uunissa n. tunti. Jos olet jakanut taikinan kahteen vuokaan, paistoaika on vähän lyhyempi. Anna leivän jäähtyä hetken vuoassa ennen kumoamista.