Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Uunipataan voi laittaa erilaisia ruokavalioon sopivia kasviksia ja lihaa, kanaa, kalaa tai kasviproteiineja. Mausta mieltymysten mukaan. Tarjoa tämä kastikkeena esim. perunamuusin tai riisin kera. Jos tarjoat sellaisenaan, voit hyvin lisätä kasvisten määrää reseptissä.
Saat ruokaan hyvää makua, jos paistat kevyesti myös kasvikset öljytyllä pannulla ennen uunipataan laittamista. Tässä reseptissä esillä on kuitenkin yksinkertaisempi valmistustapa.
Ainesosat
200 g | bataattia |
200g | porkkanaa |
200 g | lanttua |
200 g | sipulia |
500 g | tomaattimurskaa |
n. 5 dl | vettä |
1,5 tl | suolaa |
1,5 tl | mustapippuria |
800 g | jauhelihaa (esim. naudasta) |
2 dl | maidotonta ruoka"kermaa" (esim. soijasta) |
(2 rkl | maissitärkkelystä) |
(0,5 dl | kylmää vettä) |
Valmistusohje
1. Pese ja kuori kasvikset. Palastele kasvikset niin, että ne kypsyisivät samassa ajassa. Bataatin palat voi jättää isommiksi kuin porkkanan, sillä porkkana pehmenee hitaammin.
2. Siirrä kasvikset ja tomaattimurska riittävän isoon uunivuokaan. Lisää vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät. Lisää osa mausteista.
3. Jos vuokaan kuuluu kansi, käytä sitä. Laita vuoka 175-asteiseen uuniin noin tunniksi.
4. Ota jauheliha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Paista jauheliha kypsäksi ja mausta loppuosalla mausteita. Laita mausteita mieluummin liian vähän, sillä niitä on helppo lisätä vielä juuri ennen tarjoilua.
5. Ota vuoka uunista tunnin jälkeen ja kokeile kasvisten kypsyys. Kääntele joukkoon paistettu jauheliha ja "kerma". Jos haluat suurustaa kastiketta paksummaksi, sekoita lasissa maissitärkkelys ja kylmä vesi. Kaada seos ohuena nauhana vuokaan ja sekoita.
6. Nosta kannellinen vuoka takaisin uuniin ainakin 10 minuutiksi.
7. Kun kasvikset ovat sopivan kypsiä, ota vuoka uunista.
8. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoa sellaisenaan tai esim. perunasoseen kera.