Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Maukas jauhelihakastike höystettynä juureksilla. Voit käyttää syyssadon juureksia vaihdellen, esimerkiksi porkkanaa, lanttua, puna-, kelta-, valko- tai mustajuurta. Eri juureksia vaihtelemalla kastike on aina eri makuista. Jos et ole aiemmin käyttänyt jotakin tiettyä juuresta, aloita pienellä määrällä, jotta saat kiinni sen mausta. Esimerkiksi mustajuuri voimakas maultaan, joten laita sitä alkuun varovasti. Seuraavalla kerralla voit ehkä laittaa jo enemmän.
Käytä ruokavalioon ja mieltymyksiin sopivia mausteita: pippureita, yrttejä tai vaikka jauhelihamausteseosta, jos se sopii. Lue maustesekoitusten ja liemikuutioiden ainesosaluettelot tarkkaan, jos allergiaoireet voivat olla vaikeita. Nesteenä voit käyttää myös tomaattimurskaa.
Ainesosat
200 g | porkkanaa |
150 g | keltajuurta |
1 | sipuli |
2 tl | öljyä |
1 tl | suolaa |
2 tl | basilikaa |
2 tl | oreganoa |
2 tl | mustapippuria |
700 g | naudan jauhelihaa |
4-5 dl | maidotonta ruoka"kermaa" (esim. soijasta) |
Valmistusohje
1. Kuori ja huuhtele juurekset. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuullota sipuli öljyssä pannulla. Lisää sekaan juurekset ja hieman mausteita. Anna hautua hetken aikaan. Siirrä kulhoon.
3. Kypsennä jauheliha ja mausta hieman.
4. Lisää jauhelihan joukkoon juurekset. Hauduttele hetki.
5. Lisää ruoka"kerma" ja kuumenna kastike. Tarkista maku. Tarjoa esimerkiksi ruokavalioon sopivan pastan ja salaatin kera.