Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Tämä piirakka on moneen ruokavalioon sopiva muunnos itävaltalaisesta Linzin tortusta (Linzer Torte). Perinteiseen torttuun tulee mantelijauhetta, joka on tässä piirakassa korvattu kookosjauholla. Voit leipoa piirakan jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin maut saavat tiivistyä jääkaapissa. Tarjoa halutessasi ruokavalioon sopivan vaniljakastikkeen kanssa.
Ainesosat
Taikina: | |
1 rkl | (maustettua) pellavarouhetta |
3 rkl | kiehuvaa vettä |
3 dl | gluteenitonta karkeaa jauhoseosta |
1 dl | tattarijauhoja |
2 dl | kookosjauhoja |
1 tl | leivinjauhetta |
1 tl | kardemummaa |
0,5 tl | suolaa |
2 dl | fariinisokeria |
150 g | maidotonta margariinia |
n. 1,25 dl | vettä |
Täyte: | |
250 g | paistonkestävää vadelmahilloa |
50 g | vadelmia (tuore tai pakaste) |
0,5 rkl | kookosmaitoa |
Valmistusohje
1. Nosta pyöreä piirakkavuoka pakastimeen.
2. Valmista taikina. Sekoita lasissa pellavarouhe ja vesi. Anna seistä sen aikaa, kun valmistelet muut ainekset.
3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sokeri erillisessä kulhossa.
4. Nypi rasva kuivien aineiden joukkoon. Lisää pellava-vesiseos. Lisää vettä vähitellen, kunnes taikina on kiinteää.
5. Ota taikinasta yksi kolmasosa erilleen. Kääri se tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin.
6. Ota piirakkavuoka pakastimesta. Painele jäljelle jäänyt taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
7. Sekoita hillo ja vadelmat. Levitä piirakkapohjalle.
8. Ota sivuun jätetty taikina jääkaapista. Kaulitse suorakaiteeksi leivinpaperin päälle. Jaa veitsellä suikaleiksi.
9. Nostele suikaleet piirakan pinnalle. Käytä lastaa apunasi. Ei haittaa, vaikka suikaleet nostettaessa katkeaisivat, sillä voit painella niitä piirakan päällä varoen yhteen.
10. Voitele piirakan reunat ja päälle levitetyt suikaleet kookosmaidolla.
11. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.