
Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Nakkisämpylä eli hot dog on lämmitetty sämpylä, jonka halkaistujen puoliskojen välissä on maustettu nakki. Hot dogin juuret vievät Eurooppaan, erityisesti Saksaan, jossa Wienin makkara ja Frankfurtin makkarat olivat suosittuja. 1800-luvun lopussa niitä alettiin tarjoilla Yhdysvalloissa leivän välissä ja niistä tuli nopeasti suosittua katuruokaa. Monesti ne tarjoillaan sinapin, ketsupin, sipulin ja hapankaalin kera. Hot dogin valmistus ja mausteet vaihtelevat eri kulttuureissa.
Vinkki: Mikäli haluat sämpylöihin kiiltävän pinnan, voitele ne kananmunalla. Jos kananmuna ei sovi ruokavalioon, voit voidella sämpylät joko öljyllä tai aprikoosihillolla.
Tekstit ja resepti: Virtasalmen Viljatuote
Ainesosat
2 dl | laktoositonta maitoa |
2 tl (6-7 g) | kuivahiivaa |
1 rkl | hunajaa |
1 tl | suolaa |
50 g | laktoositonta voita |
n. 4 dl | gluteenitonta Pizza & Street Food Mix -jauhoseosta |
Valmistusohje
1. Mittaa kulhoon 42-asteista maitoa ja kuivahiiva, ja sekoita hyvin. Lisää hunaja ja suola sekä sekoita uudelleen. Lisää noin puolet jauhoista, jolloin psyllium alkaa vaikuttaa ja taikina paksuuntuu. Lisää huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinaa niin kauan, että voi on täysin sekoittunut muiden aineiden joukkoon. Lisää loput jauhoista ja anna taikinan vetäytyä liinan alla 5-10 minuuttia.
2. Jaa taikina samankokoisiksi paloiksi ja muotoile ne pitkulaisiksi sämpylöiksi. Peitä sämpylät kelmulla ja liinalla, ja anna niiden kohota noin 1-1,5 tuntia.
3. Lämmitä uuni 225-asteeseen. Lisää uunin pohjalle vesiastia esilämmityksen ja paiston ajaksi; tämä nostaa uunin kosteutta ja tekee sämpylöistä pehmeämpiä.
4. Paista sämpylöitä 15-20 minuuttia.