Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Herkullisen kasvispiirakan täytteenä on bataattia, kesäkurpitsaa ja punasipulia, mutta voit vaihtaa tilalle myös muita mieluisia ja ruokavalioon sopivia kasviksia. Piirakkatäytteessä käytetään keitettyä perunaa kananmunan sijasta. Jos kananmuna sopii ruokavalioosi voit vaihtaa perunoiden tilalle kaksi kananmunaa.
Piirakka leikkautuu kauniisti, kun annat piirakan jäähtyä hetken paiston jälkeen. Voit käyttää pohjataikinaan myös esimerkiksi amaranttihiutaleita tai -jauhoja.
Ainesosat
Taikina: | |
2 dl | kvinoahiutaleita |
3 dl | hirssijauhoja |
0,5 tl | suolaa |
120 g | maidotonta margariinia |
2 dl | vettä |
Vuokaan: | maidotonta margariinia |
karkeaa riisijauhoa | |
Täyte: | |
1 (n. 500 g) | bataatti |
1 (n. 350 g) | kesäkurpitsa |
1 | punasipuli |
2 tl | öljyä |
0,75 tl | suolaa |
0,5 tl | mustapippurirouhetta |
1 tl | kuivattua basilikaa |
1 tl | kuivattua oreganoa |
2 | keitettyä ja kuorittua perunaa |
4 dl | kasvijuomaa (esim. riisistä) |
Valmistusohje
1. Sekoita kulhossa hiutaleet, jauhot ja suola.
2. Sulata rasva. Lisää se kuiviin aineisiin yhdessä veden kanssa. Sekoita tasaiseksi.
3. Voitele ja jauhota irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja kokonaan ja laidat puoliväliin. Levitä löysä taikina lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin.
4. Valmistele täytteet. Kuori ja pilko bataatti kuutioiksi. Pese ja suikaloi kesäkurpitsa. Kuori ja hienonna sipuli.
5. Paista kasviksia pannulla öljytilkassa 5 minuuttia. Mausta. Levitä kasvikset piirakkapohjalle.
6. Soseuta perunat. Sekoita yhteen nesteen kanssa esimerkiksi sähkövatkaimella tai nopeasti sauvasekoittimella. Kaada peruna-nesteseos kasvisten päälle vuokaan.
7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Koristele halutessasi esimerkiksi tuoreilla yrteillä tai purjorenkailla.