Ruokavalio
Kontaminaatioriskit
Gluteeniton ja vehnätön perunalaatikko sopii pito- ja joulupöytään. Voit halutessasi maustaa laatikon vaikka ripauksella muskottipähkinää, jos se sopii ruokavalioosi.
Ainesosat
Perunasose: | |
1 kg | perunoita |
2,5-3,5 dl | riisijuomaa |
1 tl | suolaa |
2 rkl | maidotonta margariinia |
Muut ainekset: | |
0,5 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
3-4 dl | riisijuomaa |
2-3 rkl | siirappia |
50 g | maidotonta margariinia |
0,5-1 tl | suolaa |
Vuokien voitelu: | |
maidotonta margariinia |
Valmistusohje
1. Valmista perunasose. Pese, kuori ja paloittele perunat. Laita palat kattilaan, jossa on vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät.
2. Keitä perunat kypsäksi 20-30 minuuttia. Varmista kypsyys. Kaada perunoiden keitinvesi pois.
3. Lämmitä kasvijuoma erillisessä astiassa. Soseuta perunat sähkövatkaimella tai perunasurvimella. Lisää lämmin kasvijuoma joukkoon vähitellen hyvin vatkaten. Sose saa olla löysää.
4. Mausta sose halutessasi suolalla ja rasvalla.
5. Sekoita perunasoseen joukkoon jauhoseos. Jätä peitettynä imeltymään lämpimässä paikassa 3-4 tunnin ajaksi tai yön yli.
6. Muista sekoittaa pari kertaa imeltymisen aikana. Seoksen kuuluu notkistua imeltymisprosessin ansiosta, joten tarkkaile edistymistä, kun sekoittelet.
7. Imeltymisen jälkeen lisää joukkoon kasvijuoma, siirappi, rasva, suola ja halutessasi muita mausteita. Sekoita hyvin ja laita seos voideltuun, isoon uunivuokaan (tai kahteen pienempään). Jätä vuoka reilusti vajaaksi, sillä seos kuohuu uunissa helposti yli. Vuoan alla kannattaa käyttää uunipeltiä uuniritilän sijaan.
8. Kypsennä 150-asteisessa uunissa n. 2 tuntia.