Ruokaohje
Kuva | Nimi | Kuvaus | |
---|---|---|---|
Ahvenanmaan pannukakku | Perinneherkkuna tunnettu Ahvenanmaan pannukakku maistuu välipalaksi tai jälkiruuaksi. Taikinan pohjana toimii puuro, perinteisesti mannapuuro. Tässä vehnättömässä reseptissä käytetään mannapuuron tilalla amaranttipuuroa. Voit käyttää myös esimerkiksi riisipuuroa. Tarjoile ruokavalioosi sopivan hillon ja vispivalmisteen kera. |
||
Aleksanterin leivos | Herkullinen murotaikinaleivos, jonka makua voi vaihdella eri hilloilla. Pinnan väriainetta vaihtamalla saat erivärisiä kuorrutteita. Voit myös päällystää piirakan värittömällä tomusokerikuorrutuksella ja koristella ruokavalioon sopivilla nonparelleilla. |
||
Amarantti-banaani-saksanpähkinäleipä | Leipä saa makua banaanista ja rakennetta saksanpähkinöistä. Pähkinät voit jättää myös pois, jos ne eivät sovi ruokavalioosi. |
||
Amaranttiohukaiset | Hyvät välipala- tai jälkiruokaletut. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa. Ohjeella tulee 4 keskisuurta lettua. Ohje: restonomiopiskelijat Miia Ketonen ja Tiina Toppari |
||
Amaranttipuuro | Amarantinsiemenistä voi keittää täyteläisen puuron. Valitse ruokavalioosi sopiva neste, tässä ohjeessa puuro on keitetty gluteenittomaan kaurajuomaan. Jäähtyessään puuro vielä sakenee ja voit tarjoilla sen myös kylmänä. |
||
Amaranttirieskat | Nämä helpot rieskat valmistuvat ilman hiivaa tai kohotusaineita. Ohjeesta tulee puolikas pellillinen rieskaa. Tee annos kaksinkertaisena, jos haluat koko pellillisen. |
||
Ananas-kinuskikolokakku | Kakkuja voi tehdä monella tapaa. Tässä kolokakussa kakkupohjaan tehdään omenaporalla reikiä ja reiät täytetään kinuskikastikkeella. Kolokakku kulkee myös nimillä pokekakku tai tökkäyskakku. Oli nimi mikä hyvänsä, tämä kakku on mehevä ja herkullinen tarjottava vaikkapa juhlapöytään! Kakkupohjaan tehdyt reiät voi täyttää myös marjasoseella tai hillolla. |
||
Ananas-kookospiirakka | Herkullinen piirakka, joka sopii moneen ruokavalioon. Voit halutessasi vaihtaa jauhoiksi myös toisen ruokavalioosi sopivan vaihtoehdon. Tarjoa esimerkiksi ruokavalioon sopivan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. |
||
Ananas-kookosrahka | Hedelmärahkan tapaisen maidottoman jälkiruuan voi valmistaa itse kookoskermasta ja ruokavalioon sopivista hedelmistä ja marjoista. Tarjoa sellaisenaan tai levitä esimerkiksi täytekakun väliin. |
||
Ananaskakku | Mehevä ananaskakku maistuu kahvipöydässä. Vaihtele kakkuun käyttämääsi marja- tai hedelmäsosetta ruokavalion, mieltymystesi tai juhlan teeman mukaan. Näin voit tehdä samalla reseptillä monia erimakuisia kakkuja. |
||
Ananasmuffinit | Todella nopea ja helppo munaton, maidoton, gluteeniton ja vehnätön muffiniresepti. Makua antaa ananasmurska. |
||
Ananassima | Siman reseptiä voit muunnella vaihtamalla ananaksen tilalle jonkin toisen hedelmän kuten aprikoosin, raparperin, sitruunan, mustikan, mustaherukan tai jonkun muun marjan. |
||
Appelsiini-helmipuuro | Hyvä välipala tai jälkiruoka helmisuurimoista. Maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Voit vaihtaa kuivatut appelsiinit myös muihin kuivattuihin hedelmiin. |
||
Appelsiini-inkiväärismoothie | Raikas vitamiinipommi esimerkiksi aamiaiselle tai välipalaksi. |
||
Appelsiini-pähkinäkakku | Appelsiini tuo kakkuun raikkautta ja pähkinät purutuntumaa. Jos pähkinät eivät sovi ruokavalioosi, voit korvata ne esimerkiksi kookoshiutaleilla. Jos paistat kakun pienemmässä kakkuvuoassa, paista loppu taikina muffineiksi muffinivuoissa. |
||
Appelsiini-pähkinäpiirakat | Appelsiini tuo raikkautta mehevään piirakkaan. Jos pähkinät eivät sovi ruokavalioosi, voit korvata ne esimerkiksi kookoshiutaleilla. Ohjeesta tulee kolme piirakkaa, jos käytät pyöreitä alumiinivuokia (halkaisija 20 cm). |
||
Appelsiini-suklaakakku | Suklaakuorrutteen alta paljastuu raikas appelsiinikakku. Appelsiinin tilalla voit käyttää myös sitruunaa, limeä tai mandariinia. Ohje: Finnamyl |
||
Appelsiini-suklaamuffinit | Appelsiini ja suklaa sopivat hyvin yhteen. Voit valmistaa ja kuorruttaa nämä mehevät muffinit jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuorrutus pysyy hyvin muodossaan jääkaapissa. Jos haluat muffineista vieläkin suklaisempia, lisää taikinaan rouhittua suklaata. |
||
Appelsiini-suklaamysli riisihiutaleista | Herkuttelumysli saa makunsa appelsiinimehusta ja suklaarouheesta. Kokeile myös esimerkiksi omenamehua. Riisihiutaleet sopivat tähän mysliin erityisen hyvin, sillä ne ovat kuivina kovia ja säilyttävät muotonsa myös mehussa liottamisen jälkeen. Halutessasi voit lisätä mysliseokseen 0,25 tl suolaa korostamaan muita makuja. Ohjeella tulee noin 5 dl valmista mysliä. |
||
Appelsiini-suklaatäytekakku | Täytekakussa maistuu täyteläinen suklaa ja raikas appelsiini. Munaton kakkupohja kannattaa leikata kahteen osaan vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt. Voit valmistaa kakkupohjan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Muista tällöin kostuttaa pohjat huolellisesti, jotta kakku ei jää kuivaksi. Voit vaihtaa kakkuun appelsiinin tilalle myös jonkin toisen sitrushedelmän. |
||
Appelsiinihyydykekakku limpusta | Hieman erilaisella tavalla tehty hyydykekakku. Käytä ruokavalioon sopivaa leipää ja vispivalmistetta. Leipälajia voi vaihdella maustelimpusta saaristolaisleipään. Voit koristella kakun esimerkiksi limpunmuruilla tai appelsiinilla. Halutessasi oikein "kermaisen" täytteen, voit käyttää täytteessä suuremman osuuden vispituotetta ja vähemmän "rahka"valmistetta. |
||
Appelsiinikääretorttu | Appelsiinikääretorttu täytetään marmeladilla ja kreemillä. Voit tehdä kääretorttuun myös marjatäytteen: Kiehauta kattilassa 1 dl vettä, 200 g pakastemarjasekoitusta ja 1 dl sokeria. Sekoita keskenään 2 rkl perunajauhoja ja 3 rkl kylmää vettä. Kaada seos ohuena nauhana kuumaan täytteeseen koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Ohje: Finnamyl |
||
Appelsiinikeikauskakku | Keikauskakku sitrushedelmistä. Voit käyttää myös muita sinulle mieluisia hedelmiä, esimerkiksi ananasta, luumua, persikkaa, aprikoosia tai viinirypäleitä. Taikinassa käytetyn päärynäsoseen voit vaihtaa toiseen hedelmäsoseeseen. |
||
Appelsiinikiisseli | Kauniinvärinen kiisseli valmistuu appelsiinimehusta ja tuoreesta appelsiinista. Maku on vahvasti appelsiininen, mutta sitä voi halutessaan laimentaa käyttämällä kiisselin nesteeksi puolet appelsiinimehua ja puolet vettä. Kiisseli sopii jälkiruuaksi tai voit sekoittaa sitä puuron joukkoon. Kiisseli suurustetaan tapiokatärkkelyksellä, mutta voit käyttää myös perunajauhoja. |
||
Appelsiiniriisi | Makea jälkiruoka, jossa yhdistyvät riisipuuro, maidoton vispivalmiste ja hedelmät/ marjat. Jälkiruokaa on helppo muunnella eri aineksilla. |
||
Appelsiinisalaatti kinuskikastikkeella | Makea jälkiruoka appelsiinista ja kinuskikastikkeesta. Käytä ruokavalioosi sopivaa maidotonta kermavalmistetta tai kermaa. Halutessasi voit maustaa kastikkeen myös puolikkaalla teelusikallisella vanilliinisokeria ja kanelia tai tummaa kaakaojauhetta. Tai ripotella annoksen päälle esim. teelusikallisen manteli- tai pähkinärouhetta, jos ne sopivat ruokavalioosi. Appelsiinin sijaan voit koota annoksen esim. pakastemarjoista ja lämpimästä kinuskikastikkeesta. Kurkista Erimenusta myös muut kinuskikastikkeiden reseptit. |
||
Aprikoosikeikauskakku | Tätä gluteenitonta ja maidotonta keikauskakkureseptiä voi muunnella eri kerroilla eri hedelmiä hyödyntäen. Moni koivun siitepölylle allerginen saa ristiallergian takia oireita myös joistain hedelmistä ja juureksista. Keväällä siitepölyaikaan oireet voivat olla runsaampia kuin muulloin. Raaka ruoka-aine aiheuttaa enemmän oireita, mutta esim. säilykeaprikoosi tai kypsennetty aprikoosi ei aiheuta oireita niin paljon. |
||
Aronia-vadelmapiirakka | Marja-aronia on mainio marja, jota käytetään liian vähän. Sen maku on monen makuun hieman karvas, joten siihen kannattaa yhdistää muita marjoja tai hedelmiä. Myös kypsentäminen parantaa aronian makua. Tässä reseptissä maun tuovat aronia ja vadelmahillo. Tarjoile esimerkiksi ruokavalioon sopivan vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Lisämakua piirakkaan saat pellavansiemenrouhe-muruseoksesta. Sekoita keskenään 50 g maidotonta margariinia, 1 dl pellavansiemenrouhetta, 0,5 dl sokeria ja 2 tl maissitärkkelystä. Murustele seos piirakan päälle ennen piirakan laittamista uuniin. Reseptikuvan piirakkaan tehtiin muruseos. |
||
Artisokkalevite | Helppo levite valmistuu säilykeartisokista ja valkosipulista. Levitteestä tulee vahvasti valkosipulinen. Voit pehmentää valkosipulin makua kuullottamalla valkosipulisilppua ensin öljyssä paistinpannulla. Levite maistuu leivän päällä, tai voit kokeilla sitä pihvin päälle sipaistuna. |
||
Ässäpullat | Nämä pullat ovat saaneet inspiraatiota ruotsalaisista Lucia-pullista (lussekatter). Perinteiset Lucia-pullat ovat S-kirjaimen muotoisia ja saavat keltaisen värinsä sahramista. Näissä pullissa värin tuo persikkasose. Nauti pullat uunituoreina, ja pakasta ylijääneet pullat tuleviin herkkuhetkiin. |
||
Auringonnousut | Appelsiinimehu tuo leipäsiin makeutta ja kauniin värin. Kokeile myös esimerkiksi omenamehulla. Leipäsistä tulee melko makeita. Jos haluat, voit vähentää makeutta jättämällä fariinisokerin pois tai käyttämällä siitä vain osan. Ohje: Diana Zeilstra |
||
Aurinkoinen tofusalaatti | Tofu tuo salaattiin ruokaisuutta. Voit myös paistaa marinoidut tofupalat pannulla ennen lisäämistä salaattiin. Ohje: Tiina Toppari |
||
Aurinkokakku | Kaunis ja aurinkoinen hyydytettävä kakku sopii juhlapöytään. Koristele esimerkiksi tuoreilla marjoilla, hedelmäpaloilla tai ruokavalioon sopivilla karkeilla. Voit valmistaa kakun jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä. |
||
Avokadomunat | Avokadon sisään paistetut munat ovat hauska lisuke. |
||
Avokadovaahto | Hieman erilainen vaihtoehto kermavaahdolle valmistetaan avokadosta. Avokado vaahtoutuu kuohkeaksi ja samettiseksi. Vaahtoon lisätään hieman sitruunamehua, jotta vihreä väri säilyy, eikä tummu. Vaahtoa on helppo pursottaa leivonnaisten koristeeksi. Kokeile avokadovaahtoa myös suolaisessa leivonnassa, esimerkiksi voileipäkakuissa. Jätä tällöin sokeri pois ja lisää tilalle mieluisia mausteita, esimerkiksi suolaa ja pippuria. Ohjeella tulee n. 2 dl valmista avokadovaahtoa. |
||
Banaani-kahvisorbetti | Tämä nopea jälkiruoka valmistetaan pakastetuista banaanipaloista ja maustetaan kahvilla ja kaakaojauheella. Tehosekoittimessa aineksiin tulee sileä, pehmytjäätelömäinen rakenne. Tarjoa heti, ettei ehdi sulamaan. Nauti jälkiruokana tai vaikka aamukahvin sijaan. |
||
Banaani-kookospikkuleivät | Nämä nopeat pikkuleivät saavat makeutta banaanista ja hillosilmästä. Käytä pikkuleipiin hedelmäkorin tummimmat ja kypsimmät banaanit. Kaurahiutaleiden tilalla voi käyttää myös joitakin toisia ruokavalioon sopivia hiutaleita. Mausta taikinaa halutessasi 1 tl vaniljasokeria, kanelia tai kardemummaa. Ohjeella valmistuu noin 22 pikkuleipää. |
||
Banaani-mustikkatuorepuuro | Tuorepuuro on todellinen kiireisen aamun pelastus. Valmista ruokavalioosi sopivilla hiutaleilla ja marjoilla jo edellisenä iltana. Puuro tekeytyy yön aikana ja aamulle jää vain nauttiminen. |
||
Banaani-myslipatukat | Voit käyttää myslipatukoihin mitä vain ruokavalioosi sopivia hiutaleita. Patukat ovat sisältä pehmeitä ja säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa n. 5 vuorokautta. |
||
Banaani-suklaakeikauskakku | Keikauskakku on helppo ja nopea tarjottava kahvipöytään. Paiston jälkeen kakku täytyy vain kääntää ympäri ja nostaa tarjolle. Tässä kakussa maku tulee banaanista ja suklaasta. Voit tehdä kakun joko tavalliseen kakkuvuokaan tai irtopohjavuokaan. Jos käytät irtopohjavuokaa, tarkista, että pohja on tiivis, jotta rasva-siirappiseos ei valu ulos vuoasta. Erimenusta löydät myös muita keikauskakkuja eri hedelmistä hakusanalla "keikauskakku". |
||
Banaani-suklaakeikauskakku kaurasta | Keikauskakku on helppo ja nopea tarjottava kahvipöytään. Paiston jälkeen kakku täytyy vain kääntää ympäri ja nostaa tarjolle. Tässä kakussa maku tulee banaanista ja suklaasta. Erimenusta löydät myös toisen banaani-suklaakeikauskakun (eri jauhoista) ja muita keikauskakkuja eri hedelmistä hakusanalla "keikauskakku". |
||
Banaani-suklaaleivos riisijauholla | Tämä mehevä leivos kuorrutetaan ruokavalioon sopivalla hillolla ja vispivalmisteella. Taikinaan voit käyttää hedelmäkulhon tummimmat banaanit, sillä ne soseutuvat helposti ja ovat makeita. Leivokset on helppo valmistaa ja ne maistuvat myös valmistusta seuraavana päivänä. Jos haluat tuplamäärän leivoksia, tee resepti kaksinkertaisena ja paista pellillä. |
||
Banaani-suklaapiirakka | Mehevään piirakkaan voit huoletta laittaa hedelmäkulhon tummimman banaanin - se tuo makeutta piirakalle! Hilloksi voit käyttää mitä vain ruokavalioosi sopivaa hilloa. Saat piirakasta maidottoman, kun vaihdat kuohukerman esimerkiksi soijavispiin. |
||
Banaani-suklaapiirakka kaurasta | Kypsä banaani antaa makua ja makeutta piirakkaan ja toimii samalla kananmunan korvikkeena. Syö piirakka sellaisenaan tai tee päälle tomusokerikuorrutus ja koristele banaaniviipaleilla. Reseptin kuorrutus riittää koko piirakkaa varten, vaikka reseptikuvassa vain puolet piirakasta on kuorrutettu. Tästä piirakasta tulee ohut. Jos haluat paksumman, tee taikina puolitoista- tai kaksinkertaisena. Paistoaika on tällöin vähän pidempi. |
||
Banaani-tattarimuffinit | Banaani tuo luonnollista makeutta muffineihin. Lisää halutessasi mausteita, kuten kardemummaa, kanelia tai inkivääriä. |
||
Banaanikala ja etikkainen riisi | Banaanikala vie makumatkalle Aasiaan. Voit kokeille seitin tilalla myös lohta tai ahventa. |
||
Banaaniletut | Banaani tuo taikinaan makeutta ja pitää lettuja koossa. Banaanisoseen tilalla voit käyttää myös perunasosetta. Tarjoa letut esimerkiksi ruokavalioon sopivan hillon ja vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Ohjeella tulee n. 20 pientä lettua. |
||
Banaaniletut lettujauhoseoksesta | Valmiilla lettujauhoseoksella valmistat nopeasti lettuja. Banaanisose sitoo taikinan aineksia yhteen kananmunan tavoin. Tarjoile letut makeilla tai suolaisilla täytteillä. |
||
Banaaniletut riisijauhosta | Banaani tuo taikinaan makeutta ja pitää lettuja koossa. Banaanisoseen tilalla voit käyttää myös perunasosetta. Tarjoa letut esimerkiksi ruokavalioon sopivan hillon ja vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kanssa. Ohjeella tulee n. 20 pientä lettua. |
||
Banaanimuffinit | Näihin muffineihin ei ole lisätty sokeria. Banaani ja hedelmäsose tuovat muffineihin makeutta. Kannattaa valita leivontaan hedelmäkorin tummimmat banaanit, koska ne ovat kaikkein makeimpia. Voit lisätä taikinaan mausteeksi myös teelusikallisen kardemummaa, kanelia tai inkivääriä. |